Módszereim az olasz nyelv tanításban

Tanítási módszerek

Módszereim az olasz nyelv tanításbanSokszor találkozhatunk hangzatos és csábító hirdetésekkel, mely szerint szuper intenzív nyelvoktatással, akár alvás, relaxálás közben is elsajátítható egy nyelv.

Ez mind nagyon szép, de véleményem szerint nem igaz.

Nem vagyok híve a heti 5x4 órás tanfolyamoknak sem, hiszen idő kell, hogy egy anyag beépüljön, leülepedjen, megérjen. Nem a mennyiségre, abszolút a minőségre törekszem.

Olyan alapok lerakására, amire lehet építeni bármikor, a későbbiekben is.

Az órákon fontosnak tartom a fesztelen, közvetlen, mondhatnám baráti légkör kialakítását, ami persze nem azt jelenti, hogy átbeszélgetjük az órát a tanulás rovására.

Éppen ezért nem foglalkozom internetes távoktatással, mert meggyőződésem, hogy úgy nekem mint a tanulóim számára is nagyon fontos szerepet játszik a személyes jelenlét, divatosan fogalmazva a metakommunikáció, amire manapság nagy szükség van, lenne. Nem egyszer előfordult, hogy a tanuló fáradtan, letörve érkezett az órára, s lelkesen, pozitív élményekkel távozott.

Minden diáknak külön dossziéja van, ahol az olasz órai anyagot tartom.

Általában sok olasz házi feladatot adok, amit természetesen a következő alkalomra kijavítok, hogy ne húzzuk vele az órán eltöltött időt, majd a következő órán megbeszéljünk a hibákat, így a tanulók látják hiányosságaikat, s későbbiekben nyelvi fejlődésüket.

Az olasz órákat igyekszem változatossá, színessé tenni, amihez a tanítvány adott olasz nyelvi tudásának megfelelő érdekes kiegészítő anyagokat válogatok. Rendkívül fontosnak tartom figyelembe venni a tanulók egyéni érdeklődését, tanulási tempóját, fejlődését és személyes igényeit.

Mivel más nyelveken is beszélek, tanítványaimnak az olasz nyelv könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb elsajátítása érdekében segítséget tudok nyújtani, úgy hogy felhívom figyelmüket az egyéb nyelvek (francia, spanyol, angol …) közötti párhuzamokra, vagy éppen beugratós, csalóka hasonlóságokra.

Általában egy adott, konkrét könyvre építem a tanítást (amennyiben lehetséges hozzá a munkafüzet), mely szerint a nyelvtani és lexikai tananyagban egyformán haladunk.

Az általam ajánlott könyvek:

Progetto italiano

   

 

Ezen felül egyéb, itthon könyvesboltokban megvásárolható és olaszországi nyelviskolákban használt könyvekből válogatok feladatokat, szövegértéseket, rövidebb cikkeket. Terjedelmes segédanyaggal tanítok, olyan nyelvtani feladatok és újságcikkek vannak lefűzve, valamint PC-n, Word formában (kérésre bármikor tudok küldeni interneten leckét), amit kifejezetten a tanítványaimnak készítettem és gyűjtöttem össze.

Természetesen a tanulók igényei szerint más könyvekből is tanulhatunk.